Gecertificeerd Black Belt, maar niet succesvol

De arbeidsmarkt draait weer op volle toeren. De vraag naar Lean experts, Black Belts, Agile coaches en allerlei andere Improvement experts is momenteel groot. De verleiding is groot om snel een Lean training te volgen en na afronding te solliciteren op een van die aantrekkelijke vacatures. De verwachting is immers dat je snel wordt aangenomen en bijbehorend salaris krijgt. Maar hoe groot is die kans dat je op termijn succesvol bent? In deze blog 3 belangrijke aandachtspunten als je voor een Lean carrière kiest.

Gecertificeerd zijn, maar toch

Eén van de uitdagingen bij grote bedrijven is om bedrijfsprocessen van begin tot eind integraal en blijvend te verbeteren. Je hebt immers te maken met een diversiteit aan managers, overdrachtsmomenten en systemen. Om dit soort grote uitdagingen aan te gaan kan een bedrijf kiezen om bijvoorbeeld een gecertificeerde Black Belt aan te nemen. In de praktijk kom ik deze gecertificeerde Black Belts vaak tegen, maar ondanks hun kennis zijn ze niet altijd in staat om echte blijvende doorbraken te realiseren. Ze hebben een koffer vol met Lean tools en maken fantastische rapporten. Ze laten zien waar de pijn zit en installeren vervolgens mooie werkwijzen met bijbehorende instructies en dashboards. Maar realiseer je door het installeren van allerlei tools en technieken de boogde verandering?

Nieuw gedrag vraagt om loslaten

Als je een verbeterproject begint zou je verwachten dat de medewerkers staan te springen om verbeteringen. Treedt er weerstand op tegen de voorgestelde veranderingen dan vinden we dat vreemd. We willen de situatie tenslotte toch verbeteren? Maar blijvende verbeteringen vragen om nieuw gedrag en het loslaten van het oude gedrag. Zeker als je bedrijfsprocessen integraal wil verbeteren, kom je veel verschillende gedragspatronen tegen die vaak flink ingesleten zijn. Hoe men daarmee omgaat verschilt per bedrijf en per persoon. Door het uitvoeren van verbeterprojecten tijdens je training ervaar je weerstanden. Door je project in het begin klein te houden, voorkom je dat je dat je niet in 7 sloten tegelijkertijd loopt. En een ervaren coach kan je helpen om (persoonlijke) uitdagingen tijdens je project te overwinnen. Leren in de praktijk geeft zoveel meerwaarde!

Zolang je weerstand niet voelt, is het er niet

Duurzaam Lean vraagt om het bouwen aan een vertrouwensrelatie met de mensen om je heen. Je kan de mooiste plannen maken, het wetenschappelijk benaderen en allerlei aannames maken over wat voor risico’s je allemaal gaat tegenkomen op je pad richting het doel. Maar in bepaalde gevallen moet je gewoon de persoonlijke confrontatie aangaan om vervolgens het vertrouwen van anderen te winnen. Soms willen mensen gewoon weten wie je bent en waar je voor staat. Want waarom zouden mensen stappen zetten buiten hun comfortzone gaan als ze niet weten wie je bent? Een gecertificeerde Black Belt aannemen of inhuren staat niet gelijk aan succes. Maar een gecertificeerde Black Belt inzetten die andere mensen stapsgewijs meeneemt in een verandertraject, zo iemand geeft een grotere kans op het realiseren van blijvende waarde. Als je van plan bent om een Lean expert te worden, doe dit dan stapsgewijs. Start met het blijvend oplossen van een relatief klein probleem en ga pas verder als je in de praktijk succesvol bent. Zo schep je vertrouwen, bij anderen en bij jezelf.

Schrijf je GRATIS in voor de
White Belt training!

Recent Posts