Het salaris van een Black Belt

Veel mensen vragen mij wat een Lean Six Sigma Black Belt verdient. Op basis van mijn ervaringen de afgelopen 18 jaar kan ik daar het volgende antwoord op geven. Dat hangt er vanaf of je een starter bent, een professional of een zelfstandig expert. Je kan als Black Belt veel voor organisaties betekenen, dus de salarissen zijn goed.

De startende Black Belt heeft een salaris van 3500 tot 4000 euro per maand

Als je net je Black Belt opleiding hebt afgerond, wil je vaak nog maar 1 ding. Namelijk je verbeterprojecten succesvol afronden en als het even kan de Black Belt certificering behalen. Je bent nog niet volop bezig met verandermanagement, maar je leert vooral hoe je bepaalde Lean technieken en benaderingen benut. Je leidinggevende beschouwt je als een investering, want hij geeft je de gelegenheid om je te ontwikkelen. Je normale werk, wat dat dan ook is, gaat ook gewoon door. Vaak komt het er op neer dat je in je eigen tijd aan je verbeterprojecten werkt. Je bent voor je leidinggevende vaak nog niet direct zichtbaar in termen van financiële waarde. Het salaris van een startende Black Belt is natuurlijk mede afhankelijk van je ervaring, opleiding, leeftijd, kerntaak, en zal tussen de 3500 - 4000 euro per maand liggen.

Een gecertificeerde Black Belt verdient 4000 tot 5000 per maand

Wanneer je je projecten voor je Black Belt certificering succesvol hebt afgerond, krijgt je leidinggevende meer vertrouwen in je capaciteiten. Zeker als je je hebt laten certificeren bij een gerenommeerd instituut zoals een universiteit, word je ook interessant voor andere bedrijven. Ook jijzelf krijgt vertrouwen in je leiderschapskwaliteiten, verandermanagement capaciteiten en je krijgt een beter beeld van wat waardevol is voor een organisatie. Wat verdient nu een Black Belt die zich heeft laten certificeren bij een gerenommeerd instituut? Laat ik zeggen dat je als gecertificeerde Black Belt vrij uniek bent. In de praktijk is het slechts een kwart van de Black Belts die zich uiteindelijk certificeert. Dit is vooral te wijten aan het feit dat beginnende Black Belts meestal weinig tijd kunnen besteden aan hun project. Als gecertificeerde Black Belt ben je daarmee zeer interessant voor andere werkgevers. De salarisrange van een gecertificeerde Black Belt ligt tussen de 4000 en 5000 euro bruto per maand. Het salaris wordt vooral beïnvloed door in hoeverre de Black Belt als volwaardige functie wordt beschouwd door een organisatie. Organisaties die Lean belangrijk vinden waarderen een Black Belt anders dan organisaties die de toegevoegde waarde van een Black Belt nog moeten ontdekken.

De Lean Six Sigma expert heeft een salaris van 5000 tot 6500 per maand

Met een expert bedoel ik iemand die minimaal 10 verbeterprojecten heeft uitgevoerd met meer dan 1 miljoen euro aan totale baten. Maar ook iemand die regelmatig Green Belts coacht en opleidt en in staat is om grootschalige verbeterprogramma’s te leiden. Je bent bedreven in het succesvol begeleiden en afronden van verbeterprojecten. Je toont leiderschap op het gebied van continu verbeteren en je beseft dat acceptatie van veranderingen cruciaal zijn voor succes. Je wordt steeds zichtbaarder voor de organisatie. Niet enkel voor je leidinggevende, maar ook voor klanten, aandeelhouders, directie, medewerkers etc. Je voegt namelijk waarde toe aan hun succes en daarmee word je waardevol.  Je voldoet al in grote mate aan de eisen van een Master Black Belt. De salarisrange van een ervaren gecertificeerde Black Belt ligt tussen de 5000 en 6500 bruto per maand.

De zelfstandige expert heeft een tarief vanaf 125 euro per uur

Misschien breekt ooit de tijd aan dat je als zelfstandige wilt werken voor meerdere organisaties. Ik werk nu zelf een jaar als zelfstandige en het bevalt me heel goed. Bedrijven beseffen steeds beter dat de economie drastisch verandert. Het traditionele verdienmodel staat onder druk. En continu verbeteren betekent ook dat je als organisatie nooit klaar bent. Het uurtarief van een zelfstandige Black Belt varieert sterk. Beginnende zelfstandige Black Belts bieden zichzelf aan vanaf 75 euro per uur. Grote consultancybureaus vragen vaak rond de 150 euro per uur voor consultants met beperkte scholing op het gebied van Lean Six Sigma. Deze consultants hebben moeite om zichzelf te laten certificeren, omdat ze niet in de gelegenheid gesteld worden om zich te ontwikkelen. Ervaren gecertificeerde Black Belts zijn schaars en kunnen dus een tarief vanaf 125 euro per uur vragen.

En je kan het ook anders benaderen...

Voor mij is het belangrijk wat het resultaat voor de opdrachtgever is. Voor een project dat 1.000.000 euro aan baten oplevert, hanteer ik een ander tarief dan voor een project van 100.000 euro. Ik committeer me aan de opdracht voor een bepaalde prijs en rond deze pas af als mijn klant tevreden is. Eventueel meerwerk is voor rekening van mij. Als ik dan terugreken, levert deze aanpak mij een royaal uurtarief op. Uiteindelijk is het een win-win situatie voor mij en mijn opdrachtgever. In de praktijk verdient mijn opdrachtgever de kosten na afronding van het project binnen 1 maand terug.

Schrijf je nu in voor de
Black Belt training en start gelijk!