Waarom zijn die andere trainingen zo duur?

Zoals mijn trouwe lezers weten, ben ik al een tijdje actief als trainer op het gebied van Lean Six Sigma. Ik leid mijn cursisten op voor Green Belt en Black Belt. Daarbij ben ik me er terdege van bewust dat ik veel van hen vraag. Zo’n training betekent een flinke investering in tijd en geld. Drieduizend euro is niet niks.

Andere aanbieders

Nieuwsgierig als ik ben, bekeek ik de tarieven van mijn concurrenten eens. Ik schrok ervan. Mijn training is veruit de goedkoopste en één van de meest succesvolle. Hoe kan dat? Ik voelde een post met een commerciële insteek aankomen.

Rekensom

Om een gecertificeerde Lean Six Sigma Black Belt te worden, betaal je bij mijn collega’s een bedrag dat varieert van zes- tot twaalfduizend euro. Ik begrijp dat niet. Als je uitgaat van een uurtarief voor de docent van € 150, tien lesdagen van acht uur en acht deelnemers per klas, dan kom je op € 1.500 per cursist. Er zijn natuurlijk bijkomende kosten zoals voorbereiding en ontwikkeling van het lesmateriaal, maar die rechtvaardigen niet de enorme bedragen die je elders moet betalen.

Inefficiënt

Als je vele duizenden euro’s uitgeeft, dan wil je daar wat voor terugzien. Wat blijkt? Slechts dertig procent van de leerlingen wordt gecertificeerd als Belt. Hoe komt dat? Ik zie een aantal oorzaken. Deelnemers:

  • krijgen lesstof aangeboden die niet gebruikt gaat worden;
  • moeten wachten op de lesstof voordat ze verder kunnen met hun project;
  • die het examen hebben gehaald maar die geen geschikt project hebben om de methodiek op toe te passen.

LeanDirect biedt uitsluitend en tijdig lesstof aan die de leerling écht nodig heeft. En mijn persoonlijke coaching lijkt de doorslag te geven: van de zeven aanbieders die ik bekeken heb, ben ik de enige die dat doet.

Conclusie?

De conclusie lijkt voor de hand te liggen. Als je de Lean-cursussen ontwikkelt en geeft, gebruik dan ook de Lean-principes. Zou ik echt de enige zijn die dat doet?

Schrijf je GRATIS in voor de
White Belt training!