Van Lean-game naar serious business

Het is menens

Hoe zorg je er nu voor dat de Lean-theorie echt gaat leven in de praktijk? Dat was voor mij een puzzel waar ik niet direct uitkwam. Er zijn genoeg voorbeelden van simulaties, zoals de bekende Lego-games of het nabootsen van een administratief proces. Maar wat is er nu mooier om de online theorie in het echt uit te proberen? We kregen de kans om dat te doen bij een bedrijf dat onder meer tv’s repareert. De directie ging er terecht vanuit dat vreemde ogen veel kunnen brengen.

Bovendien zien mijn studenten zo waarvoor ze de training hebben gevolgd en voelen ze dat het menens is.

Denken in oplossingen

Na een briefing door de directie gingen twee van onze teams eerst de huidige situatie verkennen rondom het repareren van tv's. Al snel kwam de ratio naar boven en werd er direct gezocht naar oplossingen. Dat bleek een tikje te voortvarend. Dus terug naar start om de huidige situatie echt te doorgronden. Dat hielp.

Aan het einde van de trainingsdagen presenteerden de teams hun bevindingen en maakte de directie een keuze. Bewijzen dat gekozen oplossingen juist waren, gaven de doorslag. En het was bovendien een overtuigend bewijs dat Lean-theorie zelf werkt.

Een boeiende reis

Het is beter om een mijl te reizen dan om duizend boeken te lezen over reizen, zo leerde Confucius ons ooit. Deelnemers op plaatsen laten komen waar ze niet eerder zijn geweest, geeft verrijking en begrip. Het was fantastisch om te zien hoe de Green en Black Belts in deze praktijkdagen de online theorie hebben toegepast in een werkelijk uitdagende omgeving.

Ik was dankbaar dat ik hen heb mogen begeleiden.

Schrijf je GRATIS in voor de
White Belt training!