5 tips voor een succesvolle Lean Certificering

Na mijn werkdag werd ik onderweg naar huis in de auto gebeld. Het was één van mijn leerlingen, die mij vertelde cum laude geslaagd te zijn voor haar Black Belt. Zij was enthousiast en bedankte mij voor de coaching. Dat had volgens haar doorslag gegeven.

Ik wierp tegen dat het toch echt haar doorzettingsvermogen en zelfdiscipline waren die haar het diploma hadden bezorgd. We gingen nog even door met complimenten aan elkaar te geven. Dit soort telefoontjes gun je iedereen.

Terwijl ik de file inreed, besloot ik eens na te gaan welke tips ik mijn studenten mee kon geven voor een succesvol traject. Toen ik thuiskwam, begroette ik mijn gezin en ging naar mijn studeerkamer, waar ik het volgende opschreef:

Tip 1: overtuig je omgeving

Lean Certificering is geen doel maar een middel. Overtuig je manager door een ideale toestand te schetsen en vertel dat je ruimte en middelen nodig hebt om die te realiseren.

Tip 2: begin klein

Als je hoog van de toren blaast en aangeeft dat je vele euro’s gaat besparen, dan zijn de verwachtingen op het werk hoog. Voordat je begint met je traject heb je al een zware last mee te zeulen. De eerste projecten zijn leerprojecten waarbij je je vooral richt op het wegnemen van frustraties bij managers en collega’s. Ook zeer belangrijk!

Tip 3: stem af met je partner

Je zult ook in je eigen tijd moeten studeren en zaken moeten uitwerken. Dat kost veel tijd die je niet aan je man of vriendin kunt besteden. Dan is het wel handig als je partner dat van tevoren weet.

Tip 4: laat je coachen

Het verdienmodel van de meeste opleiders is het verkopen van trainingen. Persoonlijke coaching blijft vaak achterwege. Jammer, want een ervaren coach weet als geen ander hoe je met bepaalde obstakels moet omgaan. Hij helpt je op momenten dat het tegenzit.

Tip 5: kies een Lean Training

Kies voor een doelmatige Blended Learning die vooral gericht is op de toepassing in de praktijk met behulp van interactieve e-learning, games, simulaties, quizzen, case studies, oefeningen en persoonlijke coaching. Deze zijn efficiënter en vaak een stuk goedkoper dan de traditionele trainingen.

Succes!
Ik hoop dat deze tips je helpen om het juiste pad te kiezen naar een succesvolle Lean Certificering. Want dat examen valt echt niet mee. Maar als het je lukt, lacht de toekomst je toe. Mijn volgende post gaat over hoe het eraan toegaat, bij dat examen.

Willem Janssen

Schrijf je GRATIS in voor de
White Belt training!