3 tips om een geschikt Lean Six Sigma Black Belt project te kiezen

Als je je als Black Belt wilt laten certificeren, dien je naast je examen ook 2 verbeterprojecten met een aantoonbare financiële besparing succesvol af te ronden. Je wilt immers als kandidaat Black Belt laten zien dat je waardevol bent voor je werkgever of opdrachtgever. Maar hoe bepaal je nu wat een geschikt project is? Hieronder drie belangrijke tips:

Tip 1: Kies een Champion met wallen

Een Champion is de opdrachtgever van je project en heeft voldoende invloed om je project te laten slagen. Het zou mooi zijn als de Champion ook eindverantwoordelijk is voor het proces dat verbeterd moet worden. En hij ‘s nachts wakker ligt omdat hij niet weet wat zijn procesprestatie negatief beïnvloedt. Kies daarom een Champion met: voldoende invloed, proceseigenaarschap en met wallen onder zijn ogen!

Tip 2: Bepaal de juiste projectscope

Nadat de Black Belt de aantoonbare succesfactoren heeft geïnstalleerd, is een organisatie zelf verantwoordelijk om de projectverbeteringen te realiseren. Want uiteindelijk dient de Champion zelf de nieuwe situatie borgen. Bespreek daarom goed met de Champion waar jij voor verantwoordelijk bent. Jij zal je in eerste instantie vooral richten op het vinden van de oorzaken van de negatieve procesprestaties en het aantonen dat de beoogde verbetermaatregelen effectief zijn.

Tip 3: Verzamelen financieel meetbare waarde

Het verzamelen van metingen in je verbeterproject kan vaak een uitdaging zijn. Een proces selecteren dat een paar keer per week iets oplevert, is natuurlijk minder geschikt dat een proces selecteren dat per uur veel oplevert. Je kan namelijk in een korte tijd veel meer data verzamelen over de procesprestatie. En uiteraard is het belangrijk dat je de metingen goed kan vertalen naar financiële waarde. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verminderen van incidenten, klantklachten, bewerkingstijd, voorraadhoogte, ligduur of het verhogen van de productiviteit.

Afsluitend

Het liefst wil je met je eerste leerproject veel meetbare waarde creëren voor klanten, leidinggevenden en medewerkers. Maar start klein en eindig groots, want bij je eerste project komt er al genoeg op je af. Laat je goed begeleiden door een ervaren coach, zodat je niet verdwaalt in de jungle van obstakels.

Schrijf je GRATIS in voor de
White Belt training!